нашите лозя

Вече 10 години HARALAMBIEVI се грижат старателно за над 85 ха собствени нови лозови насаждения в землищата на селата Садовец, Петърница, Горни Дъбник край Плевен. С годините се превръщат в опитни лозари – трупат знания, черпят от практиките на водещи немски специалисти, работят съвместно с лозаро-винарски Институти, внедряват модерни техники и технологии в прилаганите лозарски операции, … но най-вече обичат лозята си и работата в тях.

До момента HARALAMBIEVI имат реализирани 7 гроздоберни кампании, като гроздето на лозарското стопанство бе изпробвано при различни условия на винификация в различни български изби, които се доверяваха и виждаха източник на качествена суровина за собствените си вина.

През годините се родиха 4-те лозя на HARALAMBIEVI, всяко с различни тероарни проявления – Лозе „КАЛУГЕРИЦА“, Лозе „НАД ПЕЩЕРИТЕ“, Лозе „Дъбника“, Лозе „МОГИЛИТЕ“..

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Лозе „КАЛУГЕРИЦА“ край с. Садовец, засадено през 2009-та година, намиращо се на левия бряг на река Вит в района на село Садовец, където реката излиза от каньона „Студенец“; почвата е сива горска мощна дренирана от чакълеста основа върху карст, а надморската височина е около 180 метра. Подходящи условия за отглеждане на Пино НоарКаберне ФранДорнфелдер.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Лозе “НАД ПЕЩЕРИТЕ” , намиращо се на хълмистия десен бряг на река Вит в района на с.Петърница, засадено през 2012 година с обща площ от 250 дка, на около 250 метра надморска височина. Попада в разлома между Дунавска равнина и Предбалкана, разположено е в средната част на склона над красив каньон, прорязан от меандрите на река „Петърнишка бара“. Преобладаващата почва е сива горска почва, тънък почвен слой между 0,8 и 1,5 метра, разположена върху карст, дренирана от чакълеста основа, което подпомага лесното дрениране на водата и по-ранно узряване на гроздето.

A title

Image Box text

Климатът е умерен и сравнително сух. Характеризира се с много студена зима, топла пролет и горещо лято. Вегетационният период е 230 дни. Средната температурна сума е ….. градуса

Името на лозето е вдъхновено от близостта му до защитената местност „Пещерите“ и красивите 5 пещери, над които се простира масивът, една от които е пещера “Водницата”. Местността представлява красив карстов каньон с много естествени извори и скални образувания.

“Над пещерите” предлага чудесни условия за отглеждане на сортовете Совиньон БланШардонеТраминерПино Ноар … Тероарът вече доказано се проявява категорично във вината, създадени с грозде от това лозе …

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Лозе „ДЪБНИКА“ се намира на левия бряг на река Вит в района на село Горни Дъбник, където реката слиза от хълмовете на Предбалкана и се запътва към устието си. Почвата е мощна, добре структурирана, дренирана върху карстова основа, а надморската височина е около 180 метра. Засадено е през 2013 година с обща площ от 170 дка и сортова структура от предимно червени сортове – РубинКаберне ФранМерлоПино Ноар, както и Мускат Отонел.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Лозе „МОГИЛИТЕ“, разположено в средната част на склона в близост до извора на река „Петърнишка бара“ край село Петърница, където почвата е плитка сива горска върху карстова основа с високо съдържание на глина и надморска височина около 300 метра – лозе в полите на Предбалкана, в чийто тероар сме вперили поглед. В условията на Лозе „МОГИЛИТЕ“ отглеждаме местния сорт Кайлъшки мискет. А също така на това лозе се отглеждат няколко иновативни PIWI сорта, разработка на Института по лозарство във Фрайбург (Staatlichen Weinbauinstitut Freiburg), устойчиви на фунгицидни болести, раннозреещите Соларис, Мускарис, Йоханитер, Каберне Кортис, които показват завидни резултати при отглеждането им на българска територия – като вината от тях вече може да опитате, реколта 2020 даде първите представители от Соларис и Мускарис.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

с. Петърница – поглед от високо

Плевен и красивите му околности …

Плевен – град с вековна история!

Плевен – район с красиви природни и културни забележителности!

Плевен – винен район с традиции!

Плевен – град с жители, имащи отношение към виното!

Плевен – града на единствения на Балканите Институт по лозарство и винарство!

Плевен и Долината на река Вит – българската Лоара!

Имаме амбицията да работим в посока за завръщането му като значима точка в релефа на съвременната винена карта!

(Поглед от високо над красивата местност „Студенец“ край с. Садовец, в близост до Лозе „Калугерица“)

A title

Image Box text

КАБЕРНЕ СОВИНЬОН
(Cabernet Sauvignon)

Най-известният и най-широко разпространен червен сорт в целия свят. Коронован е като цар на червените сортове. Дава екстрактни, богати на танини и багрилна материя и твърде често подходящи за стареене вина. Ароматите са щедри, многопластови и твърде динамични според климата и почвите. При младите вина от Каберне Совиньон в топла година носът обикновено е доминиран от червени и черни плодове (малина, ягода, череша, къпина) и зелена чушка. При по-старите вина от Каберне Совиньон има доста по-меки танини, които придават завършеност, и няколко тона по-светъл цвят. Има много добра симбиоза с дъбовата дървесина и при отлежаване в бъчва вината му развиват комплексен характер с атрактивни нюанси на ванилия, пикантни подправки и тютюн. У нас е разпространен в цялата страна, но дава най-добри вина в Северна България. Причина за широкото разпространение на сорта е неговата непретенциозност и лесна приспособимост към различните климатични условия, терени, количества валежи, слънцегреене, изложение и т.н. От този сорт са правени и се правят някои от най-добрите вина със световно признание, но и най-добрите домашни вина.

A title

Image Box text

КАБЕРНЕ ФРАН
(Cabernet Franc)

Наричан още „Бащата на Каберне Совиньона“, Каберне Фран може и да не се радва на същата глобална репутация както Каберне Совиньон, Мерло и Пино Ноар, но със сигурност е един универсален сорт грозде със задължително участие в купажите на световните топ вина. Поради своята лекота, повечето винари предпочитат да го слеят с по-тежки, по-плътни гроздови сокове от Мерло и Каберне Совиньон. Освен, че се среща се в допълнение към добре познатите ни световни сортове, Франа също така се винифицира и самостоятелно. Каберне Фран прави по-леки вина от Каберне Совиньона по отношение и на цвят, и на аромат. Сам по себе си, Франа произвежда изтънчени и елегантни вина с ярък, но по-светъл цвят, по-бедни на танини и с пиперливи аромати. Докато са млади, в аромата на вината се откриват цветисти нюанси (виолетки), а също нюанси на дребни червени и черни плодове – малини, касис, боровинка. Климатичните и почвени изисквания на Каберне Фран са сходни с тези на Совиньон, но като цяло предпочита по-хладен климат и нерегламентирани студове не го разсърдват.

A title

Image Box text

МЕРЛО
(Merlot)

Френски червен сорт от района на Бордо, не по-малко известен и престижен от Каберне Совиньон, като неслучайно с годините се е наложила и добрата съвместимост между тези два сорта с безброй вина, направени чрез купажирането им и често където има насаждения с Каберне Совиньон, задължително има и такива с Мерло. Много разпространен и в България сорт. Мерлото обича топлия климат, но не прекалено, тъй като има способност да узрява много бързо, а при бързото узряване се губят някои от най-съществените му характеристики, затова и климатът на Дунавската равнина установено му влияе добре. При по-младите вина, направени от Мерло се очаква мекота, пивкост, плодовост и подчертани тонове на костилкови плодове (синя слива и череша), ниска киселинност и меки танини. При отлежалото и стареещо в бъчва Мерло тези характеристики леко се променят и заедно със сливата и черешата откриваме земни тонове и конфитюрени нюанси. За някои по-стари вина е силно изразен ароматът на трюфел. Деликатната танинова структура прави Мерлото достъпно доста по-рано от вината от Каберне, а в купаж с него може да омекоти строгостта на Кабернето, а самото Мерло да получи известна стегнатост и структура от Кабернето.

A title

Image Box text

ПИНО НОАР
(Pinot Noir)

Пино Ноар е стар червен винен сорт грозде, произхождащ от районите на Бургундия и Шампан, Франция. В България все още се отглежда на ограничени площи, но интересът расте. Известен е още с наименованията Пино Неро, Блау Бургундер, Пино Негро и други. Ранно зреещ сорт, по нашите земи гроздето узрява още края на август. Лозите се развиват най-добре, когато са засадени в по-хладни райони, сравнително устойчиви са на ниски температури, затова Северна България е чудесно убежище за Пино Ноар. Капризен сорт е поради тънката си ципа и затова изисква повече грижи от лозаря. Гроздът е малък до среден по размер, сбит, а зрънцата са дребни. Ципата е тънка, месото – сочно, сокът – безцветен. Цветът на червеното вино от Пино Ноар може да варира от бледо рубинено до ярко черешово. Вкусът също може да бъде плътен с меки танини и ароматите с елементи на шоколад, трюфели и нотки на опушеност, когато виното е старяло в бъчви, но може да бъде и изразително плодов, когато виното е младо. Характерно за Пиното е високата киселинност, която придава специфична структура на тези вина. Най-интересен е факта, че от Пино Ноар се правят както леки, така и плътни червени вина; както бяло вино, така и свежо розе, а също и страхотно пенливо.

A title

Image Box text

РУБИН
(Rubin)

Изключително български червен винен сорт грозде, създаден 50-те години на XX век в Плевен чрез кръстосване на Сира и Небиоло. Гроздът е среден по големина, коничен, сбит, а дръжката е къса и виненочервена. Зрънцето е дребно със синьо-черен цвят, изобилен восъчен налеп и тънка, но жилава ципа. Рубинът има силен растеж, добра родовитост и среден добив. Гроздето узрява през първата половина на м. Септември. Натрупва интензивно захари до 23-25 %, а дори ако се остави да стафидира захарите достигат и до 28-30 %. Но както бързо натрупва захари, така и сравнително бързо губи киселини, затова от съществено значение за Рубина е точният момент на обиране, защото периодът на технологична зрялост е къс. Лозата се развива добре на терени с достатъчно дълбоки, средно богати почви, сравнително студоустойчив. Сортът Рубин е подходящ за получаване на качествени трапезни, сухи и десертни вина. Когато е младо, виното е интензивно оцветено в наситен тъмен рубинен цвят и ароматът е на сочни червени горски плодове. Виното има добра свежест, плътност и силно изразени танини, които с течение на стареенето се притъпяват и вкусово вината се подобряват. Вината от Рубин имат голям успех на пазара у нас и този сорт има всички предпоставки да измести дори мавруда в надпреварата за най-предпочитан местен червен сорт.

A title

Image Box text

СОВИНЬОН БЛАН
(Sauvignon Blanc)

Совиньон блан е силно ароматен винен сорт грозде с високи киселини. Узрява рано (още средата на месец Август) и затова е много подходящ за отглеждане в по-прохладни райони, където по-ниските нощни температури спомагат за запазване на характерната за сорта свежест. За България подходяща за отглеждане на висококачествен Совиньон блан е Северна България. Вината от Совиньон блан при по-прохладни лета са елегантни и сдържани, с аромати и вкусове на зелена ябълка, аспержи, с нотки на мокър камък. По-топлите и продължителни лета с интензивно слънцеогряване пък придават на вината жизнени вкусове и аромати на маракуя, грейпфрут, бъз. Много характерни за висококачествения Совиньон блан са тревистите нотки в ароматите. В повечето случаи вината, направени от Совиньон блан са най-добри за пиене докато са още млади, когато техния интензивен плодов характер и висока свежест са още налични в големи дози. Понякога този сорт се купажира с неароматния Семийон или други неароматни бели сортове грозде, но в повечето случаи вината се винифицират изключително само от Совиньон блан.

A title

Image Box text

ШАРДОНЕ
(Chardonnay)

Шардоне е стар френски бял винен сорт, известен още като Пино блан (Pinot blanc) и Пино шардоне (Pinot chardonnay). Приема се за най-реномираният сорт за производство на сухи бели вина, а също е основен сорт при създаването и на пенливи вина. Шардонето е ранен сорт грозде: узрява края на м. Август. Има средно силен растеж и дава среден добив. Може да расте и узрява без много затруднения в широка разнообразност от климатични условия, затова е и разпространен в България сорт. Най-добре му подхождат по-дълбоки, богати варовити почви. Относително устойчив е на студ и суша, но е чувствителен на гниене. Гроздът е малък, често сбит. Зърната са дребни, сферични, жълто-зелени със златист оттенък откъм слънчевата страна на грозда, понякога покрити с дребни кафеникави точици. При по-прохладен климат вината от Шардоне могат да добият вкусове на зелени плодове и цитруси, в районите с умерен климат вината са с аромати на месести плодове като праскова и пъпеш, докато при по-топли условия вкусовете се доближават повече до тропически плодове (банан, ананас). Използват се разнообразни техники за винифициране на Шардоне, като премиум вината от Шардоне често са отлежали в дъбови бъчви и са с карамелени, ванилови нотки във вкуса и ароматите.

A title

Image Box text

ТРАМИНЕР
(Gewurztraminer)

Стар немски бял сорт, у нас известен като Розов траминер, Гевюрцтраминер или само Траминер. Засадените площи с Траминер в България са ограничени и са основно в Североизточна България в района на Шумен и Преслав, а отскоро и в благоприятната Централна Северна България, с. Петърница. Раннозреещ до среднозреещ сорт е – узрява в началото на м. Септември. Има среден растеж и дава среден добив. Устойчив е на ниски зимни температури, но е чувствителен на суша. За него са подходящи по-дълбоки хумусно-карбонатни, достатъчно влагозапасени почви. Сортът не е устойчив на гъбни болести и при дъждовна есен гроздето загнива. Гроздът е сравнително малък, коничен, а зърната са дребни сиво-розови и жълтеникаво-червени, кожата е дебела и жилава. От Траминер се получават много ароматни висококачествени сухи, полусухи и сладки вина, също така и пенливи вина. Виното се отличава с характерен златисто-жълт цвят, висок алкохолен градус и сладникав силен аромат с нотки на цветя (най-често розата преобладава) и плодове, като праскова и кайсия.

A title

Image Box text

МУСКАТ ОТОНЕЛ
(Muskat)

Бял сорт грозде, селектиран във Франция. Познат е и с наименованията Мускат, Отонел, Мискет Отонел, у нас най-често под името Тамянка. Ранен винен и десертен сорт, узряващ още през втората половина на август. Има среден растеж и среден добив. Предпочита дълбоки, леки, хумусно-карбонатни почви. Сравнително устойчив е на студ, суша и сиво гниене. Гроздът е малък, цилиндрично-коничен сбит. Зърната са средни, сферични, зеленикаво-жълти, понякога с ръждиви петна. Ципата е тънка, жилава, а месото – сочно със силен мискетов привкус. Белите сухи вина, произведени от този сорт са висококачествени, с доста интензивен аромат в типичните бонбонено-парфюмни нотки, които напомнят стрито семе от кориандър. Често в носа се долавя индрише. Вината обикновено се консумират млади. От Мускат Отонел се произвеждат и много добри десертни вина. А в ракиеното производство е лидер … кой не е чувал за мускатова ракия.

„Прошарването“ (Véraison) е онзи момент, в който гроздето започва да узрява! Знак, че прошарването настъпва е промяната в цвета на ципите на гроздето – при черните сортове ципите започват да почервеняват, после да стават лилави, а при белите сортове – да се избистрят и да придобиват златисти оттенъци. Докато гроздето узрява, нивото на захарите се покачва, а нивата на киселините спада. Постоянният мониторинг на покачващите се нива на захарите е най-честата практика за проследяване на процеса на узряване. Точно по това време гроздето също добива и своите отличителни вкусове, а танините в ципите на гроздето стават по-малко горчиви и стягащи.

A title

Image Box text

Няма точно и категорично правило кога гроздето е перфектно узряло! Идеалният баланс между захари, киселини, вкусове и танини варира спрямо отделните сортове грозде, като също от съществено значение за определяне старта на гроздобера за даден сорт на дадено лозе е и климатът, стилът и качеството, които се целят във виното.

Идеалният момент за гроздобер настъпва, когато лозар и винар вярват, че гроздето има именно такива качества, от каквито те имат нужда, за да създадат желания стил вино.

A title

Image Box text

Планировката, топографията на лозята, наличието на работна ръка, топлите есени на региона и изборът на лозаро-винаря позволяват гроздоберът в Haralambievi Family Vineyards and Winery да се извършва ръчно! Този подход безспорно е по-бавен, по-скъп, изцяло зависим от работната ръка, но има едно водещо преимущество – дава възможност за селекция на гроздето още на лозето, за да се изберат узрелите, ненаранените и най-качествените гроздове. Гроздоберът се организира така, че плодовете да се берат в малки касетки, транспортирани върху шейна, което запазва целостта на гроздовете и възпрепятства настъпването на преждевременна и нежелана ферментация до постъпване в избата.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

ТЕРОАР … terroir … красива френска думичка – дума без превод на български, дума с многозначително съдържание, дума, съчетаваща в себе си онези общи условия, даващи характер на виното, а именно: климатични условия, вид почва, геология, околна среда, слънцегреене, дневни и нощни температури, наклон, дренаж, ориентация, влияние на намиращата се в близост долина, гора … и много, много други фактори, характеризиращи група лозя или дори отделни лози.

Толкова силно въздействие има съчетанието на всички тези фактори! Haralambievi Family Vineyards and Winery работим в посока да търсим, развиваме и изтъкваме тероарния характер на вината, които създаваме. Защото ние вече сме открили, че един и същ сорт грозде, на едно лозе дори, в един и същ ред, проявява своя характер във виното по осезаемо различен начин, когато гроздето идва от горния му или пък от долния му край.

Виненият район е Дунавска равнина, апелацията е Плевен, но спецификата на отделните микрорайони на Лозе „Калугерица“, Лозе „Над пещерите“, Лозе „Дъбника“, Лозе „Могилите“ случайно, или не – тепърва ще оценяваме … защото това е процес, изискващ години, като обещаваме да дадем право на тероарът да се прояви чрез минимална технологична намеса.