ЗА НАС

A title

Image Box text

ВИНОТО Е НАШАТА ЛЮБОВ, ЛОЗЕТО Е НАШИЯТ ИМПУЛС!

ДА! Това е нашата история, това е и нашето днес! Виното е нашата любов, лозето е нашият импулс!

Но като всяка винена история, и тази има своето красиво начало с вплетени няколко щастливи случайности …

Началото бе поставено през 2009 година, когато Димитър Хараламбиев – двигателят на HARALAMBIEVI Family Vineyards and Winery, решава да се впусне в осъществяването на една своя мечта … винена мечта – воден от любовта си към виното Митко (както повечето хора го наричат) предприема конкретни действия по реализирането на една дългогодишна своя идея – да създаде лозе – такова, каквото винаги си е представял да отглежда, за да произвежда вино – такова, каквото винаги е искал да произвежда.

Без да има кой знае какъв практически опит, без голям финансов ресурс, без да има дори трактор и служители, се впуска в търсене на подходящ терен за засаждане. Щастлива случайност го отвежда в село Садовец край Плевен, където среща подкрепата на местното население и с находчивост и упоритост засажда бленуваното лозе – нарича го „Калугерица“ на името на една красива прелетна птичка Калугерица, която среща докато засажда лозето и също като него била прелетяла от някъде на юг чак в Садовец. Така стават факт първите 90 дка лозе! Засажда го основно със сортовете Каберне Совиньон и Пино Ноар.

A title

Image Box text

Първата година по отглежда на новото лозе и създаване на организацията на Митко в новото му поприще на лозар е трудна. Втората – не по-малко трудна.
През 2012 година е засадено най-голямото по площ лозе с най-богато сортово разнообразие от основно бели винени сортове грозде – Лозе „Над пещерите“ край с.Петърница с обща площ от 250 дка, на 200 метра надморска височина, преобладаваща сива горска почва, тънък почвен слой между 0,8 и 1,5 метра, разположена върху карст, което подпомага лесното дрениране на водата и по-ранно узряване на гроздето. Името на лозето е вдъхновено от красивите 5 пещери, над които се простира масивът, една от които е пещера “Водницата”. “Над пещерите” предлага чудесни условия за отглеждане на сортовете Совиньон Блан, Шардоне, Траминер, Пино Ноар … Като тероарът вече доказано се проявява категорично във вината, създадени с грозде от това лозе …

A title

Image Box text

През 2013 година пък бе засадено емблематичното за Haralambievi  и най-известното в района Лозе Дъбника край село Горни Дъбник с обща площ от 170 дка и интересна сортова структура – Мерло, Каберне Фран, Рубин, Мускат Отонел. Всеки от района е виждал и знае за Лозе „Дъбника“ – лозето, което даде реколта още на втората година от отглеждането му. И днес ако пътуваш по пътя София-Бяла 20-тина км преди Плевен вдясно ще се открие чудна гледка пред теб – красив пейзаж на лозе с прави редове и обширност додето погледа ти стига …

Там, на лозе „Дъбника“, ако спреш в периода след Август до късна есен, по време на гроздобера, много е вероятно да срещнеш някого от Haralambievi – защото лозето се е превърнало в местния лозарски пункт, където заклетите любители винари от района с вековни винени традиции – Плевен, през есента се сдобиват с качествено грозде за реализиране на домашните си вино-идеи, или просто идват да си поговорим за вино …

A title

Image Box text

През 2017 година (годината отново щастливо съвпада с раждането пък на втория син във фамилията – Дамян, и така заедно и с голямата вече Ивайла, децата на Хараламбиеви стават 3) … та през 2017 година се засажда и Лозе „Могилите“ край село Горталово – тук концепцията е насочена предимно към устойчиви сортове.

Общата площ на отглежданите от лозарското стопанство лозя надхвърля 850 дка. Трупа се опит година след година. Реализират се няколко реколти. Но собствената винарна, с която да се затвори цикъла, да има пълен контрол върху производствения процес и да стане възможно осъществяването на мечтата докрай, все още не е налична …

A title

Image Box text

През 2018 година, натрупали опит и увереност в лозарството и имайки подкрепата на своя екип, когато лозята достигат оптимална фаза в развитието си, HARALAMBIEVI създават и последното звено по пътя на сбъдване на мечтите си и затваряне на производствения цикъл – винарната! Всички мощности на организацията се насочват към реализирането на така необходимата винарна – първи винарски проект на HARALAMBIEVI – „Винарска изба Петърница“, където бе възобновена старата кооперативна изба на село Петърница, обл. Плевен и бе създаден малък винопроизводствен обект с капацитет до 1000 хл вино годишно. 

Избата е тясно специализирана в производството на къси серии вина от местните, създадени в Плевен, сортове Кайлъшки мискет и Рубин, също така премиум бели и отличителни елегантни червени вина от класически световни сортове.

A title

Image Box text

A title

Image Box text

A title

Image Box text

Good wine makes good friends! We enjoy making both! Ние сме семейство, обичащо виното – обичаме да го създаваме, обичаме и да го споделяме! Тази ни любов определи и нашата житейска мисия, която съвсем естествено стана и фирмена мисия на HARALAMBIEVI, а именно:

ДА ОТГЛЕДАМЕ С МНОГО СТАРАНИЕ ПРЕЦИЗНО СЪЗДАДЕНИТЕ НИ ЛОЗЯ И ДА ДАВАМЕ ПРАВО НА ТЕРОАРА НА ОТДЕЛНИТЕ МИКРОРАЙОНИ В ТЯХ ДА СЕ ПРОЯВИ В СЪЗДАВАНИТЕ ОТ НАС ВИНА … ВИНА С ОТЛИЧИТЕЛНИ ХАРАКТЕР И СОРТОВИ ОСОБЕНОСТИ!

A title

Image Box text

ДИМИТЪР ХАРАЛАМБИЕВ
Winegrower и Управител

Димитър Хараламбиев е човекът-двигател в организацията на Haralambievi Family Vineyards and Winery! Силна любов към виното, безгранична отдаденост към работата, професионалист в решенията си, човечен към околните – това са само част от характеристиките на Димитър. Негови са думите: „Аз нямам подчинени в работата си – имам съмишленици в реализирането на една работеща идея!“. По образование математик лесоинженер, по призвание – лозаро-винар, по съдба – успешен! Изгражда Haralambievi Family Vineyards and Winery сам от първата засадена лоза, та чак до изграждане на мечтаната винарна … и никога не спира да планира и още, и още …

КАЛИН ГРОЗДАНОВ
Vineyards Manager

ПЕТЪР БЪЧВАРОВ
ТЪРГОВСКИ СЪТРУДНИК

A title

Image Box text

РЕКОЛТА 2019

Една интересна лозарска година ….!

Продължителни и интензивни пролетни валежи по време на фазата развитие на съцветията, но благоприятни слънчеви и сухи дни през фазата на цъфтеж; в съчетание с горещо и сухо лято, топло и без валежи и по време на целия гроздобер с големи амплитуди на нощни и дневни температури. Една добра лозарска година с добър добив – в резултат здраво и качествено грозде, предпоставка за създаване на висококачествени вина.

A title

Image Box text

 

2019-та – юбилейна за HARALAMBIEVI и първа реколта вина, които с увереност представяме пред вас. Вина с интересен модерен прочит на класически и познати сортове, заедно с типични и не толкова познати местни, като в резултат с тях искаме да се покаже силата и потенциалът на тероара на Северна България – мястото за производство на отличителни бели вина и елегантни комплексни червени!

A title

Image Box text